Fontos kérdés, hiszen napjainkban gyakorlatilag számtalan különböző féle szájvíz vált elérhetővé, köztük a jól ismert Oral-B, Sensodyne, Listerine, Parodontax, és más, ismert márkák termékei. Ezek mellett azonban megjelent az alacsonyabb árkategóriás DontoDent (DM saját márkája), vagy épp a Tesco Mouthwash is. A fentiek természetesen különböző arányokban tartalmaznak bizonyos összetevőket, és antibakteriális hatásuk is eltér. Ügyeljünk rá,hogy a szájvizek esetében is igaz: a drágább nem feltétlenül jobb…

Erősebbet, vagy gyengébbet válasszunk?

szájvíz

szájvíz

Műtéti beavatkozás előtt és után, illetve fogágy-, vagy ínybetegségek kezelése során ajánlott erősebb szájvíz használata, azonban csak rövidebb ideig. A Corsodyl  például igen hatékony szájvíz például fogeltávolítás utáni időszakra, de –ahogy azt a tájékoztatóban is olvashatjuk, pusztán időszakos használatra javallott. A Colgate Plax, a Parodontax és az Oral-B termékeket szintén csak napokig, vagy egy hétig érdemes rendszeresen használunk.

A drogériák polcain természetesen gyengébb szájvízzel is találkozunk. A Sensodyne és az Elmex kevésbé „agresszív”, így ezek mindennap, akár hosszabb időintervallumon, rendszeresen alkalmazhatóak.

Igen gyenge antibakteriális, fertőtlenítő hatással bír azonban a Dontodent, a Tesco mouthwash és a Listerine Cool Mint. A szájüregben összegyűlő baktériumokkal szembeni hatásuk ekképp igencsak megkérdőjelezhető.

Miért használjunk rendszeresen szájvizet?

  • Fertőtlenítő hatásuk miatt, hiszen segítenek megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását
  • Ínygyulladás elkerülése érdekében
  • Fogágyunk egészségének megőrzéséért
  • Plakk-és lepedékképződés visszaszorításáért
  • Kellemes leheletünk megőrzése végett

Miért figyeljünk a szájvíz összetevőire?

Az öblögetés során elkerülhetetlen, hogy a szájvíz egy csekély mennyiségét lenyeljük, mely így a bélrendszerünkbe jut. A szájvíz alkalmazása során a nyálkahártyán felszívódva szintén bekerül a szervezetünkbe. Tehát, amennyiben rossz minőségű szájvizet használunk rendszeresen, azzal folyamatosan méreganyagokat juttatunk az emésztőrendszerbe, melynek hosszú távon akár komoly, egészségre káros következményei is lehetnek.

Milyen szájvizet ne használjunk?

szajvizA szájvíz 5,2 pH érték alatt károsítja fogainkat, hiszen oldja a fogzománcot, így hosszú távon alkalmazva különös veszélyeket rejt. 5, 3 pH érték alatti szájvíz például a Tesco mouthwash menta, Elmex sensitive, Listerine menta, Dontodent, így ezek ára bármennyire is kecsegtető, mégis tanácsos inkább más márkák termékeit választanunk!