Kalcium: a csontok és a fogak egészségéért

Bizonyára azt Te magad is tudod, milyen fontos a szervezeted számára a rendszeres kalciumpótlás. A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Bár a nők szervezetében több, a férfiakéban kicsit kevesebb van, mindkét nem számára elengedhetetlen a rendszeres kalciumpótlás. A kalciumfogyasztás ajánlott napi adagja 1 000 mg, a kismamáknál pedig 1 300 mg.

ca

Mi a kalcium szerepe?

 • Véralvadás elősegítése
 • Szív- és csontvázizmok összehúzódásának serkentése
 • B12 vitamin felszívódása
 • Idegi funkciók karbantartása
 • Csontozat erősítése
 • Fogak egészségének megőrzése

Mely ételek tartalmazzák a legtöbb kalciumot?

 1. Amaránt

Nem ismered? Hazánkban még valóban nem éli virágkorát, pedig e növény magja hatalmas mennyiségű vasat, magnéziumot, kalciumot tartalmaz, és rostokban, fehérjében és vitaminokban is nagyon gazdag. Keresd bioboltokban, és használd levesben betétként, tészta helyett.

 1. Petrezselyem

A petrezselyem vesetisztító, vesekő-hajtó hatása mellett segít megelőzni a hólyaghurut kialakulását, és természetesen kalciumban is igen gazdag.

 1. Mandula

A mandula kalcium-foszfát tartalmának köszönhetően segíti az emésztést, és afogak, csontok egészségének megőrzését is. A fentiek mellett pozitív hatással van a szívműködésre, és védi a véredények falait.

 1. Mák

makA mák különlegessége, hogy megközelítőleg 25 féle alkaloidot tartalmaz, így a gyógyszergyártás egyik legfontosabb alapanyaga. Pontosan ezért nem szabad túlzásba vinni a mákbevitelt. Azonban heti három különböző mákos étel (mákos pite, mákos tészta), vagy napi egy kávés kanálnyi mákolaj fogyasztása kiváló hatással van csontjainkra.

.

.

 1. Szezámmag

Kalcium, vas, fehérje, foszfor, vitaminok és ásványi anyagok- ezeket tartalmazza nagy mennyiségben a szezámmag. Fogyaszd rendszeresen, és segít majd megőrizni fogaid, csontjaid egészségét.

Természetesen a fentiek mellett számos jelentős kalciumforrás a rendelkezésünkre áll. A legismertebb mindközül talán a tej, a különböző tejtermékek, a narancs, a füge, vagy épp a brokkoli.

szez2

Fogyasszuk tehát azt, ami a hozzánk a legközelebb áll, ami leginkább kedvünkre való- a lényeg csupán, hogy ügyeljünk a rendszeres kalciumbevitelre!