Fogorvos félelem – Miért félek a fogorvostól?

A félelem hátterében vagy saját negatív (esetleg gyermekkori) tapasztalatink állhatnak, vagy szüleink rossz élményei. Bizony! Ha kiskorunkban édesanyánkon, vagy édesapánkon azt láttuk, hogy ódzkodik fogorvoshoz menni, vagy kellemetlen tapasztalatokkal tér haza, akkor teljes joggal gondoljuk: a fogászati rendelő csakis valami szörnyű hely lehet.

Hiszen a gyermeki lélek logikusan így értelmezi a látottakat, hallottakat: Amitől még apa/anya is fél, az csak valami borzasztó dolog lehet… Később, a felnőttkorba lépve ez az érzés megmarad és elkísér bennünket.

Régóta félek a fogorvostól – milyen lesz a kezelés manapság?

A fogtechnika annyira fejlődött az elmúlt években, hogy a modern fogászati ​​kezelés most már teljesen fájdalommentes lehet. Ennek ellenére a legtöbb ember még mindig kissé idegesnek tartja a gondolatot, hogy fogorvoshoz forduljon.

Ha egy ideje nem járt a fogorvosnál, akkor valószínűleg azt tapasztalja, hogy a legutóbbi látogatása óta a dolgok sokat javultak. Az általános hozzáállás valószínűleg enyhébb, a fogtechnika és a biztonsági eljárások sokkal jobbak, a felszerelések pedig korszerűbbek.

Fogorvos félelem

Fogorvos félelem

Hogyan válasszak fogorvost? –Fogorvos félelem

Ma sok fogorvos speciális kezelést kínál az ideges betegek számára. Az első félelem, hogy foglalkozni kell azzal a gondolattal, hogy ezt bárkinek elmondja, hogy fél a fogkezeléstől.

Ha megbeszélheti barátaival vagy kollégáival, valószínűleg talál valakit, aki hasonló problémákkal rendelkezik. Lehet, hogy ajánlhatnak Önnek fogorvost. A fogorvos, akit egy barátunk személyesen ajánl, általában nagyon jó választás. 

Rendelőnk is ennek köszönhetően lett népszerű mert mindig is odafigyeltünk arra, hogy a pácienseink a lehető legkényelmesebben érezzék magukat.

Nem voltam sokáig a fogorvosnál, sok kezelésre lesz szükségem?

Évekkel ezelőtt volt normális, hogy az embereknek minden alkalommal szükségük volt tömésekre, amikor fogorvosukhoz mentek, de most a dolgok jobbra változtak.

A fogorvos most segíteni fog az egészséges száj és az egészséges fogak megőrzésében és megőrzésében. A fluorid fogkrém használata erősíti a fogakat és megakadályozza a bomlást. Ezért meglepődhet, hogy mennyi kezelésre van szüksége.

A fogak élettartamúak, és megfelelő gondozásuk esetén élettartamuk is lehet. Ha egészséges lesz a szája, a fogorvosi csapat segítségével kevesebb kezelésre van szüksége, és a jövőben még kevesebbre lesz.

Fogorvos félelem – Fontos, hogy tartsa be rendszeresen a fogorvos látogatásait. A csapat nemcsak a fogszuvasodást ellenőrzi, hanem segít az ínybetegségek megelőzésében is, illetve specialitásunk az implantátum megfelelő kialakítása. Ha a szája egészséges, a gyakorlati látogatások gyakran egyszerű ellenőrzési és tisztítási foglalkozások lesznek.

oké…oké.. de én még mindig félek

Fogorvoshoz járni senki sem szeret. Vannak azonban olyan emberek, akiket a fogorvos szó hallatán is különleges, szélsőséges szorongás kerít hatalmába. A szívük gyorsabban kezd verni, izzad a tenyerük, esetleg légszomj, vagy végtagremegés jelentkezik.

Ők általában arra törekednek, hogy a lehető legkevesebb alkalommal kelljen ellátogatni a rettegett helyre. Ezért elodázzák a szűréseket, nem vesznek részt szájhigiéniás kezelésen sem.

Azonban ez komoly veszélyekkel járhat, hiszen legyen kezdetben bármilyen jelentéktelen, apró is a probléma (esetleg egy egyszerű, könnyen kezelhető szuvasodás), ha nem kezeljük időben később akár gyökérkezelés, foghúzás is esedékessé válhat, vagy a fog elvesztése is bekövetkezhet.

fogorvos bizalom

fogorvos bizalom

Hogyan küzdjük le a félelmünket?

A félelmet akkor tudjuk leküzdeni, ha objektíven megvizsgáljuk az okát. Tegyünk fel magunknak konkrét kérdéseket, és válaszoljuk meg azokat.

  • Mitől is félek? A fájdalomtól? Hiszen a modern érzéstelenítőnek köszönhetően semmit sem fogok érezni.
  • Vagy csak kellemetlen? De egy kis kellemetlenség miatt kár lenne elodázni a probléma megoldását (egy apró szuvasodás kezelését), hogy később nagyobb gond legyen, nem?
  • Összerezzenek a fúró hangjától. A fúró hangja valóban nem hasonlítható hegedű-muzsikához, azonban annyira nem ijesztő. Ha mégis ez áll a frusztráció középpontjában, akkor érdemes fülhallgatón relaxációs zenét hallgatnunk, ami elnyomja a kellemetlen zajokat.
  • Egyszerűen nem szeretem, ha a számba nyúlnak. A szánk valóban a legintimebb, legszemélyesebb terület, így fontos, hogy orvos és páciense között bizalmi kapcsolat alakuljon ki. A teljes körű konzultáció ezért a vizsgálat mellett e bizalom kialakítására is kiváló alkalom. Fontos, hogy olyan orvost válasszunk, aki szimpatikus, akiben megbízunk, így félelmeink könnyebben eloszlanak majd!

Félek az injekcióktól, mit tehetek?

Sokan félnek a fogak zsibbadásához szükséges helyi érzéstelenítő injekciótól. El kell mondani a fogorvosnak, hogy ez zavarja Önt. Vannak érzéstelenítő gélek, amelyeket fel lehet használni az íny területére az injekció beadása előtt. Ez a gél elzsibbítja az ínyet, így nem érzi a tűt.

Kérhetek altatást?

Az általános érzéstelenítők manapság csak ritkán kaphatók rutin kezelésre. Ha általános érzéstelenítésre van szükség, a betegeket kórházba irányítják, ahol rendelkezésre állnak a szükséges biztonsági felszerelések.

Megkérhetem a fogorvosi csapatot, hogy hagyja abba, ha szükségem van rá?

A kezelés megkezdése előtt egyeztessen a fogorvosával egy olyan jelről, amely azt jelenti, hogy „hagyja abba – szükségem van egy kis szünetre”. Általában felemeli a kezét, és a kezelést néhány percre meg lehet szakítani, amíg készen áll az újraindításra. Ha tudja, hogy kontrollálni tudja a helyzetet, magabiztosabb lesz.

További tanácsra van szüksége?

Ha ingyenes tanácsra van szüksége a száj egészségével kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot a fogászati ​​segélyvonalunkkal e-mailben(info@oralcarehungary.hu) vagy a 06-1-792-64-09 telefonszámon.

Fogászati ​​segélyvonalaink teljesen bizalmas jellegűek, és sok éves tapasztalattal a hátunk mögött rengeteg embernek segítettünk. Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel telefonon, e-mailben vagy online kérdőívön, hétfőtől péntekig, 09:00 – 17:00 óráig – Fogorvos félelem.