Ezen az oldalon található: Az implantátumokkal kapcsolatos konzultáció | Az eljárás részletei Helyreállítás és utógondozás | Implantátum típusok

Milyen implantátumot válasszak?

Napjainkban számos különböző implantátum közül választhat orvos és páciens. Ezek, mindamellett, hogy más-más árakon érhetőek el, más-más tulajdonságokkal bírnak. Fontos tehát, hogy ha valóban élethosszig tartó megoldást szeretnénk a foghiány okozta problémákra, akkor a számunkra legmegfelelőbb implantátumot válasszuk. A fogászati implantátumok fajtái lehetőséget biztosítanak arra, hogy mindenki megtalálja a számára legideálisabb típust!

A fogászati ​​implantátumok olyan műgyökerek, amelyek a hiányzó fogak vagy fogsorok helyreállításának elősegítésére szolgálnak, segítve az állkapocs csontvesztésének megállítását vagy megakadályozását. Az implantációs eljárást a fogpótlás (műpótlás) egyik formájába sorolják, de a kozmetikai fogászat egyik formájának tekintik.

A fogukat elvesztett emberek túlságosan szégyenlősek lehetnek ahhoz, hogy mosolyogjanak vagy beszéljenek. Ezenkívül a fogak elvesztése által okozott harapásos szabálytalanságok negatív hatással lehetnek az étkezési szokásokra, másodlagos egészségügyi problémákhoz vezethetnek, például az alultápláltsághoz.

A hiányzó foggyökér helyettesítésével a fogászati ​​implantátumok olyan erőt és stabilitást biztosítanak az embereknek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy minden étkezésüket élvezzék anélkül, hogy rágni kellene. Ezenkívül elősegítik az állkapocs csont stimulálását és fenntartását, megakadályozzák a csontvesztést és segítik az arcvonások támogatását.

Fogvesztés

A fogak elvesznek a következők miatt:

  • Fogszuvasodás
  • Gyökércsatorna meghibásodása
  • Ínybetegség (Periodontitisz)
  • Száj trauma (fogsérülés)
  • Túlzott kopás
  • Veleszületett hibák

Konzultáció

Annak megállapításához, hogy az implantátumok megfelelőek-e Önnek, konzultációra van szüksége fogorvosával, szájsebészével. A találkozás során a fogorvos alaposan megvizsgálja fogait és ínyét, és felméri a csontsűrűséget és mennyiséget. Ez magában foglalhatja a röntgenfelvételeket és a számítógépes tomográfiát (CT vizsgálatokat) annak biztosítása érdekében, hogy elegendő csontszerkezet álljon rendelkezésre az implantátum (ok) felhelyezéséhez, és hogy pontosan meghatározzák, hol kell elhelyezni őket.

A szájszövetek állapota, a szájhigiénia és a személyes szokások, valamint az utógondozási utasítások követése iránti elkötelezettség alapján fogorvosa tanácsot ad a legmegfelelőbb kezelési tervről. Egyes betegek, akiknek csont- vagy ínyszövedése nem elegendő, csont- vagy lágyszöveti graftra van szüksége és / vagy kis átmérőjű implantátumok (más néven mini implantátumok) használatára.

Helyzetétől függően fogorvosa tanácsot ad Önnek, mennyi ideig fog tartani a teljes kezelési folyamat, hány időpontra lesz szükség és mi várható el az egyes eljárások után. A konzultáció során megvitatják a helyi érzéstelenítés (az érintett és a környező területek zsibbadása) és a szedációs fogászat lehetőségeit is. Ezen konzultáción a fogimplantátumok becsült költségeit is megvitatják. A költségek jelentősen változhatnak attól függően, hogy milyen típusú kezelést választott (többek között).

Mi befolyásolja a választást?

A megfelelő implantátum kiválasztását megannyi különböző tényező befolyásolja. Elsősorban fontos a páciens anatómiai állapota. Az első konzultáció és vizsgálat alkalmával a szájsebész szakorvos feltérképezi a csontállomány és a fogíny állapotát. Fontos szempont továbbá, hogy pontosan hova kerül az implantátum, és hogy hány darabra van szüksége a páciensnek. Más típusú implantátumot javaslunk, ha csupán egy fogat kell pótolni, és mást, ha teljes foghiánnyal állunk szemben.

Kezelés előtt

Az implantáció megfontolása előtt minden száj-egészségügyi problémát kezelni kell. Az olyan általános problémák, mint a fogszuvasodás és az ínybetegségek, csökkenthetik a kezelés eredményét.

Ha dohányos, fogorvosa azt tanácsolja, hogy hagyja ki, mivel a dohányosok nagyobb kockázattal járnak, mint a nem dohányzók. A dohányzás befolyásolhatja az osseointegrációt, ezt a folyamatot, amellyel a fogászati ​​implantátum az állkapocshoz rögzül.

Amint a fogorvos úgy ítéli meg, hogy szája megfelelő a kezeléséhez, akkor az egyedi kezelés megkezdődhet.

Fogászati implantátumok fajtái

All-on-4 implantátum

Ha a páciens jelentős csontveszteséggel küzd, akkor a hagyományos implantátum nem jelent hosszú távú megoldást. Abban az esetben, ha páciensünk protézise már nem alábélelhető, szintén gyakran javasoljuk az All-on-4 implantátumot.

Fogászati implantátumok fajtái

Fogászati implantátumok fajtái

Elsőszámú előnye, hogy azonnali, stabil terhelést tesz lehetővé, így igazán kényelmes viseletet biztosít, és megóvja a beteget az esetleges kellemetlenségektől. Alkalmazása során elkerülhető a sinus lift, azaz az állcsont magasságának növelése. Az All-on-4 azonnali, fájdalommentes, akár élethosszig tartó megoldást jelent mindazok számára is, akiknél a hagyományos implantátum beültetése lehetetlen lenne.

Zygoma
Fogászati implantátumok fajtái

Fogászati implantátumok fajtái

A Zygoma, azaz a járomcsont implantátum egy speciális, körülbelül 50 mm hosszúságú műgyökér, melyet a szájsebész szakorvos a járomcsontba helyez. Legfontosabb előnye a stabilitás, ezért ajánljuk mindazoknak, akiknél a megfelelő csontállomány hiánya miatt a hagyományos implantáció szintén nem elérhető.

Az All-on-4 és a Zygoma implantátum napjainkban nemzetközi tekintetben is innovációnak minősülnek. A fenti két lehetőségnek köszönhetően tehát már azoknak a pácienseknek sem kell a foghiány okozta kínokkal küzdenie, akik számára a hagyományos implantáció nem jelentene megoldást.

Klinikánkon természetesen e két speciális eljáráson kívül hagyományos esetekkel is foglalkozunk, és örömmel készítünk élethosszig tartó fogpótlást minden hozzánk forduló páciensünk számára!

Fogászati implantátumok fajtái- Az implantátum (ok) elhelyezése – Az eljárás

A mai fogászati ​​implantátumok gyakorlatilag nem különböznek egymástól a többi fogaktól. Ezt a megjelenést részben elősegíti az implantátum és az élő csont közötti strukturális és funkcionális kapcsolat. Az eljárást tipikusan egyetlen ülésen hajtják végre, de ehhez az osseointegráció időtartamára van szükség.

Az osteointegráció az az eljárás, amellyel az implantátum az állkapocshoz rögzül. Az új implantátum hat héttől, egészen hat hónapig tarthat, hogy rögzüljön és meggyógyuljon. Ha az osseointegráció nem következik be, az implantátum meghibásodik.

A fogak beültetését a hiányzó fogak pótlására bármikor meg lehet tenni serdülőkor után vagy amikor a csontnövekedés teljes. Bizonyos betegségek, például aktív cukorbetegség, rák vagy parodontális betegség, további kezelést igényelhetnek az eljárás elvégzése előtt.

Helyreállítás, nyomon követés és utógondozás

A fogászati ​​implantátum helyreállítása számos tényezőtől függ, amelyek egyike magában foglalja a kezelés befejezéséhez szükséges különféle eljárásokat. Általánosan elismert tény, hogy az implantátum behelyezése után a szorgalmas szájhigiénés szokások fenntartása elősegíti a csontszerkezettel való megfelelő integrációt. A fogselyem és a kefe elmulasztása hozzájárulhat a kezelés kudarcához. Fertőzés akkor fordulhat elő, ha az implantátumot és a környező területeket nem tisztítják meg megfelelően. A dohányzást a magas kudarc aránynak tulajdonítják, ezért az implantációs eljárásokat követően kerülni kell.

Ha ideiglenes helyreállítást végeztek az implantátummal együtt, akkor fontos, hogy azokat a természetes fogakat tisztítsa meg, hogy a lehető legjobb gyógyulást és fuzionálást biztosítsa.

A kezdeti műtét után a kellemetlenségnek minimálisnak kell lennie. Gumi és arc duzzanat jelentkezhet, valamint az implantátum helyén jelentkezhet kisebb vérzés és véraláfutás. Fogorvosa vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszereket írhat fel, hogy enyhítsen minden olyan fájdalmat vagy kellemetlenséget, amelyet az eljárás után érez.

A műtét után öt-hét napig az étrendjét csak puha ételekre kell korlátozni. Ha öltések vannak, ezeket a fogorvosnak el kell távolítania; általában önoldódó öltéseket használnak, amelyeket nem szükséges eltávolítani.

Fogászati implantátumok fajtái – Az implantátum (ok) behelyezése a műtéti eljárásból akár hat hónapot is igénybe vehet, míg a korona (ok) felszerelése és beillesztése akár két hónapot is igénybe vehet. Ez az időkeret ismét az egyes esetektől és kezelésektől függ. Az előrehaladás nyomon követése szempontjából elengedhetetlen a kezelőkoordinátorokkal történő nyomon követés.

Vegye fel a kapcsolatot velünk, és mi minden felmerülő kérdésére készséggel válaszolunk!