Fogaszáti implantátum menete – Áttekintés

A fogászati ​​implantátum műtét olyan eljárás, amely a foggyökér helyébe fém, csavarszerű oszlopokkal lép, és a sérült vagy hiányzó fogakat olyan műfogakkal helyettesíti, amelyek ugyanúgy néznek ki és működnek, mint az igazi. A fogászati ​​implantátum műtét alternatívát kínálhat a fogsorokhoz vagy hídszerkezetekhez, amelyek nem férnek jól el, és alternatívát kínálhat, ha a természetes fogak gyökerei nem teszik lehetővé a fogpótlást vagy a hídszerkezetű fogpótlást.

A fogászati ​​implantációs műtét elvégzése az implantátum típusától és az állkapocs állapotától függ. A fogászati ​​implantátum műtét több eljárást is magában foglalhat. Az implantátumok legnagyobb előnye az új fogak szilárd támogatása – ez egy folyamat, amely megköveteli, hogy a csont szorosan meggyógyuljon az implantátum körül. Mivel a csontok gyógyulása időigényes, a folyamat sok hónapot vehet igénybe.

Fogaszáti implantátum menete- Miért szükséges?

A fogászati ​​implantátumokat sebészileg helyezzük az állkapocsba, ahol a hiányzó fogak gyökereiként szolgálnak. Mivel az implantátumokban lévő titán összeolvad az állcsontjával, az implantátumok nem csúsznak, nem okoznak zajt vagy csontkárosodást. Az anyagok nem bomlanak le, mint a saját fogai, amelyek támogatják a rendszeres hídépítést.

A fogászati ​​implantátumok általában megfelelőek lehetnek az Ön számára, ha:

 • Egy vagy több foga hiányzik
 • Ha van egy állkapocs, amely elérte a teljes növekedést
 • Rendelkezik megfelelő csonttal az implantátumok rögzítéséhez, vagy képes legyen csont graftra
 • Legyen egészséges szájszövete
 • Ne legyenek olyan egészségügyi körülmények, amelyek befolyásolhatják a csontok gyógyulását
 • Nem tudnak vagy nem akarnak fogsorokat viselni
 • Javítani szeretné a beszédét
 • Hajlandó több hónapot elkötelezni a folyamat iránt
 • Ne dohányozzon

Mi a kockázata?

Mint minden műtét, a fogászati ​​implantátum műtét is némi egészségügyi kockázatot jelent. A problémák azonban ritkák, és amikor előfordulnak, általában kisebb jelentőségűek és könnyen kezelhetőek. A kockázatok magukban foglalják:

 • Fertőzés az implantátum helyén
 • Sérülés a környező szerkezetekben, például más fogak vagy erek károsodása
 • Idegkárosodás, amely fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést okozhat a természetes fogakban, az ínyben, az ajkakban vagy az állában
 • Szinuszprobléma, amikor a felső állkapocsba helyezett fogászati ​​implantátumok kinyúlnak az egyik szinus üregbe
Fogaszáti implantátum menete

Fogaszáti implantátum menete

Hogyan készüljön fel?

A fogászati ​​implantátumok tervezési folyamatában különféle szakembereink vesznek részt, köztük a száj, állkapocs és az arc állapotára szakorvos (orális és szájsebészeti sebész), valamint a fogakat támogató struktúrák, például az íny és a csontok kezelésére szakosodott szakorvos. (fogorvos), fogorvos, aki megtervezi és illeszti a műfogakat (fogpótlás), vagy alkalmanként fül, orr és torok (ENT) szakember.

Mivel a fogászati ​​implantátumokhoz egy vagy több műtéti eljárás szükséges, alapos értékelést kell végezni a folyamat előkészítése érdekében, beleértve a következőket:

Átfogó fogászati ​​vizsgálat. Előfordulhat, hogy fogászati ​​röntgenfelvételeket és 3D-képeket kell  készíteni, valamint a fogakból és az állkapocsból készült modellek kórtörténetének áttekintése.

Mondja el orvosának minden betegségét és gyógyszereit, beleértve a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket és kiegészítőket. Ha bizonyos szívbetegségei vannak vagy ortopéd implantátumai vannak, orvosa antibiotikumokat írhat fel a műtét előtt a fertőzés megelőzésére.

Kezelési terv. Az Ön helyzetére szabott terv figyelembe veszi a tényezőket, például hány fogat kell cserélni, az állkapocs és a fennmaradó fogak állapotát.

A fájdalom csökkentése érdekében a műtét során alkalmazott érzéstelenítési lehetőségek közé tartozik a helyi érzéstelenítés, a szedálás vagy az általános érzéstelenítés. Forduljon fogorvosunkhoz, hogy melyik lehetőség a legmegfelelőbb. Ha szedációt vagy általános érzéstelenítést kap, tervezze meg, hogy valaki a műtét után vigye haza, és a nap hátralévő részében pihennie kell.

Fogaszáti implantátum menete – Hogyan néz ki a folyamat?

A fogászati ​​implantátum műtét általában ambuláns műtét szakaszában, a kezelések közötti időtartammal. A fogimplantátum elhelyezésének folyamata több lépésből áll, beleértve:

 • Sérült fogak eltávolítása
 • Állkapocs-előkészítés (oltás), ha szükséges
 • Fogászati ​​implantátum elhelyezése
 • Csontnövekedés és gyógyulás
 • Ütközés elhelyezés
 • Mesterséges fogak elhelyezése

Az egész folyamat a kezdetektől a végéig sok hónapot vehet igénybe. Az idő nagy részét az állkapocs új csontjának meggyógyulása teszi ki. A helyzetétől, az elvégzett konkrét eljárástól vagy a felhasznált anyagokatól függően egyes lépéseket egyesíthetünk.

Mikor szükséges csontpótlás?

Ha az állcsontja nem elég vastag vagy túl puha, akkor a fogimplantációs műtét előtt szükség lehet csontpótlásra. Ennek oka az, hogy a szája erőteljes rágása nagy nyomást gyakorol a csontjára, és ha nem tudja támogatni az implantátumot, akkor a műtét valószínűleg kudarcot vall. Az új csont szilárdabb alapot hozhat létre az implantátum számára.

A fogimplantátum elhelyezése

A fogimplantátum behelyezésekor alkalmazott műtét során a szájsebész egy vágást végez, hogy kinyissa az ínyét és kitöltse a csontot. A csontokba lyukakat fúrnak, ahova a fogászati ​​implantátum fém oszlopát helyezik. Mivel az oszlop foggyökérként fog szolgálni, mélyen a csontba ültetik be.

Ezen a ponton még mindig lesz egy rés, ahol hiányzik a foga. Szükség esetén beilleszthető egyfajta részleges, ideiglenes fogsor. Tisztítás céljából és alvás közben eltávolíthatja ezt a fogsorot.

Várható eredmény

Fogaszáti implantátum menete- A legtöbb fogimplantátum behelyezése sikeres. Időnként azonban a csont nem eléggé olvad össze a fémimplantátummal. A dohányzás például hozzájárulhat az implantátum meghibásodásához és szövődményekhez.

Ha a csont nem képes megfelelő mértékben összeolvadni, akkor az implantátumot eltávolítják, a csontot megtisztítják, és körülbelül három hónapon belül újra megpróbálhatja az eljárást.

Segítheti a fogorvos ​​munkáját – és hosszabb távon fenntartható az implantátum – ha:

Gyakoroljuk a kiváló szájhigiéniát. Csakúgy, mint a természetes fogaknál, tisztítsa az implantátumokat, a műfogakat és az ínyszövetét. A speciálisan kialakított kefék, például a fogak között csúszó interdentális kefe segíthet megtisztítani a fogak, ínyek és fémoszlopok körüli szöget és rekeszeket.

Rendszeresen keresse fel fogorvosát. Ütemezze be a fogászati ​​ellenőrzéseket az implantátumok egészségének és megfelelő működésének biztosítása érdekében, és kövesse a professzionális tisztításra vonatkozó javaslatokat.

Kerülje a káros szokásokat. Ne rágjon kemény tárgyakat, például jég vagy kemény cukorka, amelyek megronthatják a koronáját – vagy a természetes fogait. Kerülje a dohány- és koffeintermékeket.

Fogaszáti implantátum menete- Klinikánkon kizárólag a legfejlettebb technológiát alkalmazzuk mind a vizsgálatok, mint pedig a kezelések, operációk során. Pácienseink maximális elégedettsége az innovatív technológiai háttér mellett orvosaink képzettségének, kimagasló szakmai tapasztalatának és minden munkatársunk emberközpontú, barátságos hozzáállásának köszönhető. Ekképp a gyors és fájdalommentes implantáció az elmúlt évek során az Oral Care Klinika védjegyévé vált.

Ha kérdései merülnek fel, vegye fel velünk a kapcsolatot! Az Oral Care Hungary szakorvosai örömmel állnak az Ön rendelkezésére!