A fogászati implantátum kilökődése igen sok pácienst foglalkoztat, aki műgyökér beültetését tervezi. Ahogy minden operációnak, műtétnek- természetesen a fogászati implantációnak is lehetnek kockázatai, esetleg szövődményei, azonban ezek előfordulásának aránya az orvosi szakértelemnek köszönhetően jelentősen csökkenthető.

Fontos megemlítenünk, hogy a műtét után azonban fokozott veszélynek vannak kitéve a dohányosok, a túlzott alkoholfogyasztók, a cukorbetegséggel- és magas vérnyomással küzdők.

Fogászati implantátum

Fogászati implantátum

Fogászati implantátum beültetését az 1960-as években végezte sikerrel először egy svéd szakorvos. A technológia ugrásszerű fejlődésének köszönhetően manapság már pusztán 5% az implantációt követő problémák, panaszok felmerülésének esélye.

.

Mire kell ügyelni az implantáció előtt?

Az implantátum beültetését megelőzően minden esetben komplex szájhigiéniás kezelést végzünk, ezzel megteremtve az operációhoz szükséges, kifogástalan higiéniás körülményeket. Fontos továbbá, hogy a kezelés megkezdése előtt röntgen és CT felvétel készüljön, melyen az orvos ellenőrzi a páciens csontállományát.

Fogászati implantátum

Fogászati implantátum

A csontállomány magassága, minősége, vastagsága egyénenként különböző. Amennyiben a csontállomány minősége nem tenné lehetővé a hagyományos implantátum beültetését, abban az esetben speciális megoldást (esetleg Zygoma implantátumot) javaslunk. A csontsűrűség feltérképezése minden esetben az orvos kiemelten felelősségteljes feladata, hiszen ha a páciens anatómiai tulajdonságai nem teszik lehetővé az implantációt, akkor a beavatkozás megkezdése veszélyes és tilos.

Milyen normális tünetekre kell felkészülnünk?

A fogászati implantátum beültetését követően a páciensek nem ritkán tapasztalnak mérsékelt vérzést, azonban ez minimális, és csak néhány napig tart. Szintén gyakran fordul elő, hogy a műtéti terület megduzzad, melyet enyhe fájdalomérzet, esetenként szájzár kialakulása kísér. Ezek a tünetek otthon, hideg vizes borogatással, zsályateás öblítéssel, szükség esetén fájdalomcsillapító gyógyszer szedésével enyhíthetőek.

Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

Ha az operációt követően a páciens állandó, nyilalló fájdalmat érez, mely pár nap után sem enyhül, akkor érdemes felkeresnie orvosát. Amennyiben gennyszivárgást tapasztal, esetleg lazának, túl érzékenynek érzi az implantátumot; ha a vérzés nem áll el, vagy ha arcüreggyulladás gyanúja merül fel, akkor is azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

Fogászati implantátum kilökődése

Az implantátumok alapanyaga –akár más protéziseké– antiallergén titánium, tehát az esetek többségében semminemű allergiás reakcióval nem kell számolnunk. Fontos, hogy mielőtt Ön szakorvost választ, győződjön meg tapasztalatáról, szakértelméről, látogasson el a klinikára, vegye szemügyre az eszközöket, szenteljen kiemelt figyelmet a higiéniának. A fogászati implantátum kilökődése megfelelő higiéniás körülmények, mindenre kiterjedő vizsgálat, precízen végzett szakorvosi munka mellett szinte lehetetlen! Az operációt követően fontos, hogy a páciens rendszeresen járjon kontrollra és megfelelően ápolja az implantátumot, így az akár egész életen át problémamentesen megőrizhető.

Vegye fel a kapcsolatot velünk, és mi minden felmerülő kérdésére készséggel válaszolunk!