Avagy: hogyan őrizhető meg hosszú távon az implantátum?

A fogászati implantátumtól az orvosok és a páciensek egyaránt élethosszig tartó megoldást várnak. Ezt természetesen lehetséges is, azonban kizárólag abban az esetben, ha az implantátum gondozása tekintetében a páciens maradéktalanul betartja orvosa utasításait. A fogászati implantátum ápolása több lépésből áll, és nagyon fontos, hogy a páciens nap, mint nap elegendő időt szenteljen ennek. A titok tehát nem más, mint a megfelelő szájhigiénia megőrzése.

Ha elmulasztjuk a megfelelő ápolást…

Az implantátum gondozása során a kritikus pont maga az implantátum és az íny (nyálkahártya) találkozási pontja. Itt ugyanis könnyen megtapadnak a különféle baktériumok, és ha nem fordítunk elegendő figyelmet a tisztításra, akkor ez akár az implantátum elvesztéséhez is vezethet. A baktériumok ugyanis kezdetben vékony filmréteget, úgynevezett plakkot képeznek. Ha ezt nem távolítjuk el időben, akkor megindul a fogkőképződés (amely valójában kikristályosodott lepedék). A fogkő sajnos képes akár az ínyfelszín alatt is megtelepedni, és a csontállományba is bejuthat, melynek következtében az implantátum körüli szövetek begyulladnak, a beteg pedig elveszítheti a beültetett implantátumot.

A fogászati implantátum ápolása

curaprox-egycsomosA helyes tisztítás nem sokban tér el a jól ismert, napi szájápolási rutintól, pusztán néhány fontos lépéssel egészül ki. A napi –minimum– kétszeri fogmosás mellett különös figyelmet kell fordítanunk az implantátum nyaki részének ápolására is. Maga a fogmosás történhet hagyományos, vagy elektromos fogkefével . Az implantátum karbantartásához érdemes beszereznünk egy interdentális fogkefét (fogköztisztító kefét), mely speciális kialakításának köszönhetően segít tisztán tartani a kényes területeket.

Szájzuhany használatát nem minden esetben javasoljuk, hiszen egyes esetekben a célzott vízsugár negatív következményeket okozna. A szájzuhany használatának kérdését a műtétet követő személyes konzultáció alkalmával vitatjuk meg pácienseinkkel.

Fogászati implantátum ápolása

Fogászati implantátum ápolása

Szájvíz használata természetesen az operációt követően is javallott, hiszen hatékonyan segít eltávolítani a fogfelszínen megtapadó szennyeződéseket. Azonban a szájvíz semmilyen esetben nem helyettesíti a fogmosást, és a fogselyem használatát!

A fogselyem remek eszköz a fogközök tisztítására, ezért célszerű naponta többször, esetleg minden étkezés után használni. Érdemes mindig magunknál tartanunk, hogy bármikor kéznél legyen, ha szükség van rá.

Fogászati implantátum ápolása

Fogászati implantátum ápolása

Az egycsomós fogkefe is kiváló választás implantátum tisztításához, hiszen a sörték speciális elrendezése lehetővé teszi bizonyos területek célzott, hatékony súrolását.

Figyelem!

Az implantátum gondos tisztítása soha nem jelenthet agresszív, erős dörzsölést! Ehelyett fontos azonban, hogy minden nap elegendő időt szánjunk a szájápolásra, precízen és türelmesen tisztogassuk a fogak felszínét, a fogközöket és a műgyökér; valamint a korona körüli területetet.

.

A helyes ápolás technikája esetenként eltérhet

Más és más technikát igényel egyetlen fog-, híd- és a teljes fogsor tisztítása. Mindemellett pedig fontos szempontot jelentenek a helyes ápolás során páciensünk anatómiai adottságai is, ezért a fogápolás technikája mindenkinél különbözhet. A fentieket szem előtt tartva szakorvosaink és képzett dentálhigiénikusaink a konzultáció során mindenkit személyes tanácsokkal látnak el, melyek betartása valóban lehetővé teszi az implantátumok élethosszig tartó megőrzését.

Amennyiben további kérdései merülnek fel a fogászati implantátum témakörében, látogasson el Gyakran Ismételt Kérdések aloldalunkra, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi örömmel állunk rendelkezésére!