Létezik fájdalommentes implantáció?

Az emberek többségét a fájdalomtól, kellemetlenségtől való félelem tartja vissza a fogászati implantációtól. Klinikánkon rendszeresen kapunk az alábbiakhoz hasonló kérdéseket e-mailben, telefonon, vagy a konzultáció során személyesen:

  • Fájni fog a beavatkozás?
  • Érzek majd a beültetés alatt fájdalmat?
  • El tudják érzésteleníteni az operált terültet?
  • Ha elmúlik az érzéstelenítő hatása, akkor fáj majd, ugye?
Fájdalommentes implantáció

Fájdalommentes implantáció

Az orvostudománynak köszönhetően a fentiekhez hasonló kérdésekkel hozzánk forduló pácienseket többnyire sikerül teljes mértékben megnyugtatnunk.

A beavatkozás megkezdése előtt ugyanis szinte teljes mértékben el tudjuk érzésteleníteni az operált területet. Erre a célra többféle érzéstelenítő is a rendelkezésünkre áll, illetve már az injekció beadása előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, így már a szúrás sem érezhető.

Altatás

Fájdalommentes implantáció

Fájdalommentes implantáció

A teljes narkózisban (altatásban) végzett fogászati kezelések egyre kedveltebbek. Vannak olyan páciensek, akiket már a rendelőbe lépve szélsőséges szorongás kerít hatalmába. Ők többnyire a kisgyermekkorukban szerzett negatív élmény hatására félnek a fogorvostól. Ha ez a félelemérzet a részletes, mindenre kiterjedő konzultáció, beszélgetések hatására sem múlik, akkor altatást javaslunk. Az altatáshoz aneszteziológus szakorvos jelenléte szükséges, így több előkészültet, vizsgálatot igényel, azonban szinte teljesen kockázatmentes.

A műtét után

Az implantációt követően néhány órával később elmúlik az érzéstelenítő injekció hatása. Ekkor érdemes fájdalomcsillapító tablettát alkalmazni. A műtét utáni első éjszaka, lefekvés előtt, ha a páciens szükségesnek érzi, szintén javallott a fájdalomcsillapító tabletta bevétele.

Kontroll vizsgálatok

Az implantáció után szakorvosaink folyamatosan ellenőrzik, követik a seb gyógyulását, az implantátum beépülését. Fontos, hogy a páciens minden kontrollon részt vegyen, és lépésről lépésre betartsa orvosa tanácsait, kéréseit.

Gyógyulás

Fájdalommentes implantáció

Fájdalommentes implantáció

A gyógyulás időtartama a páciens anatómiai állapotától és az implantáció jellegétől egyaránt függ, ezért egyénenként eltér. A gyógyulási idő intervallumát a műtétet megelőző részletes vizsgálat során tudjuk definiálni. A gyógyulási időt követően azonban az implantátum tökéletesen beépül a páciens csontállományába, a szervezet sajátjaként fogadja el, így általában semminemű kockázattal, szövődménnyel nem kell számolnunk, páciensünk pedig visszanyeri magabiztos, természetes mosolyát!